Krystalizacja miodu to naturalny proces zachodzący w miodzie i jeden z głównych wyznaczników tego, że miód jest wartościowy.
Czas krystalizacji miodu (potocznie o krystalizacji miodu mówi się jako o scukrzaniu miodu) jest jednak różny dla różnych odmian miodów i może wynosić od kilku tygodni do nawet kilkunastu miesięcy.
Miód wybierany z ula ma postać płynną (tzw. patoka) z czasem przechodzi w stan stały (tzw. krupiec). Czas procesu krystalizacji miodu zależy składu miodu, czyli od tego z jakich roślin został zebrany. O szybkości krystalizacji miodu decydują proporcje dwóch głównych cukrów znajdujących się w miodzie, a mianowicie glukozy i fruktozy oraz gęstość miodu – procentowa zawartość wody w miodzie.
Miody, które zawierają więcej glukozy krystalizują szybciej, natomiast w miodach z większą ilością fruktozy proces krystalizacji miodu jest o wiele wolniejszy.
Czas krystalizacji różnych odmian miodów
- krystalizacja miodu akacjowego – długi okres krystalizacji, zazwyczaj ok. kilkanaście miesięcy
- krystalizacja miodu rzepakowego – krystalizacja przebiega bardzo szybko, zaczyna się już w ciągu 1-2 tygodni, 2-3 miesięczny miód rzepakowy powinien być już całkowicie skrystalizowany
- krystalizacja miodu spadziowego ze spadzi iglastej i liściastej – krystalizacja długa, do ok. roku
- krystalizacja miodu wrzosowego – przebiega dość szybko, do kilku miesięcy
- krystalizacja miodu gryczanego – miód gryczany krystalizuje powoli, do ok. 6-8 miesięcy
- krystalizacja miodu lipowego – miód lipowy krystalizuje w ciągu kilku – kilkunastu tygodni
- krystalizacja miodu wielokwiatowego – miód wielokwiatowy krystalizuje w czasie do kilku miesięcy.