Miód akacjowy ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów. Jego słodki, delikatny i lekko kwaskowy smak sprawia, że jest jednym z najczęściej spożywanych miodów w Polsce. Po miód akacjowy sięgamy także ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Kiedy stosować miód akacjowy? Jaki jest jego wpływ na nasze zdrowie?
Miód akacjowy jest pozyskiwany w okresie kwitnienia robinii akacjowej, tj. od maja do czerwca. W stanie płynnym miód ten ma barwę jasno słomkową lub jasno bursztynową. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę od białej do kremowo żółtawej. Z uwagi na wysoką zawartość fruktozy, miód akacjowy krystalizuje się bardzo długo, nawet rok.
Kiedy stosować miód akacjowy?
- Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, zwanej cukrem owocowym, miód akacjowy powinien być stosowany przez osoby z lekkimi postaciami cukrzycy w celu zastępowania węglowodanów wchodzących w skład pożywienia oraz eliminowania z diety cukru buraczanego – sacharozy.
- Miód akacjowy stosuje się w chorobach układu pokarmowego z uwagi na jego pomocne działanie w przemianie materii, regulacji procesu trawienia, zapobieganiu zaparciom. Miód ten ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy – przyspiesza odnowę błony śluzowej poprzez zwiększenie wydzielania śluzu i polepszenie ziarninowania (gojenia).
- Miód akacjowy wspomaga leczenie chorób nerek i układu moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków i aminokwasów. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, działa bakteriobójczo.
- W przeziębieniach, a zwłaszcza w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych – miód akacjowy wykazuje szczególną aktywność antybiotyczną wobec bakterii Gram – dodatnich, m. in. gronkowców, paciorkowców – działa niszcząco na drobnoustroje powodujące te schorzenia.
- W stanach obniżonej odporności organizmu, wyczerpania fizycznego i psychicznego – miód akacjowy wykazuje dobroczynne działanie uspokajające i wzmacniające wyczerpany organizm. Miód akacjowy jest niezastąpiony przy problemach z bezsennością. Aby ułatwić zasypianie zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżeczką miodu akacjowego. Należy jednak pamiętać o tym aby napar nie był gorący.
- W chorobach skóry – bezpośrednie przyłożenie okładu z miodu akacjowego na ranę sprawia, że ustępuje zakażenie ropne wywołane przez drobnoustroje takie jak np. gronkowce czy paciorkowce.
Źródła:
H. Noskowicz – Bieroniowa, Co może miód?, Kraków 2009
E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia, Miody odmianowe i ich zdrowotne walory, Toruń 2005