W porównaniu z innymi produktami pszczelimi miód wykazuje umiarkowane właściwości bioaktywne. Tym niemniej miód posiada pewne właściwości korzystnie wpływające na organizm człowieka, a my mamy naprawdę sporą wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości miodu.
Miód od wieków należał do arsenału produktów medycyny ludowej. Jednak stosunkowo od niedawna, dzięki coraz liczniejszym badaniom, poznajemy dowody na lecznicze właściwości miodu.
Pewne światło na prozdrowotne działanie miodu rzucają badania przeprowadzone przez Artura Stojko, Rafała Stojko, Dorotę Romaniuk, Mateusza Stojko, Aleksandrę Helmin w których wykazano, że miód mniszkowy i lipowy już w ilości 75 mg wykazuje słabą aktywność, natomiast stężenie 300 mg i kolejne (600, 900 i 1200 mg) wskazują na wysoki i silnie aktywny odczyn antybakteryjny (do powyższych badań wykorzystano bakterię Staphylococcus Aureus – gronkowiec złocisty). [Źródło]
Natomiast w badaniach przeprowadzonych przez Małgorzatę Dżugan i Monikę Wesołowską z Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego dowiedziono, że miód lipowy charakteryzuje się najwyższą aktywnością badanych enzymów (α-amylazy, α-glukozydazy, β-glukozydazy oraz α-mannozydazy), co potwierdza jego lecznicze właściwości. [Źródło]
Serwis ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej, a treść artykułów nie stanowi fachowej porady medycznej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.