Pierzga pszczela: pierzga jest zdrowsza niż pyłek kwiatowy!

Pierzga pszczela jest niezwykle wartościowym produktem pszczelim. Badania wskazują, że pierzga działa na organizm człowieka jeszcze korzystniej niż słynny pyłek kwiatowy!

Pierzga pszczela jest produktem pszczelim powstałym w warunkach ula, w plastrze do którego pszczoły złożyły pyłek pszczeli – kwiatowy. Pierzga jest jednym z najważniejszych pokarmów, którym żywią się pszczoły, stąd też pierzga pszczela nazywana jest niekiedy chlebkiem pszczelim.

Jak powstaje pierzga pszczela

Pszczoły przyniesiony do ula pyłek pszczeli składają w komórkach plastra. Następnie złożony pyłek ubijają główkami, uzupełniają komórkę miodem i taką komórkę, w której znajdują się także śladowe ilości pszczelej śliny, zamykają przy pomocy wosku. W tak zamkniętej komórce następuje proces fermentacji, w wyniku której – już po około siedmiu dniach – powstaje pierzga pszczela – doskonały, bogaty i lekkostrawny pokarm.

Pierzga zawdzięcza swoje właściwości właśnie zjawisku fermentacji, dzięki której skład pierzgi – w porównaniu z pyłkiem kwiatowym – zostaje znacznie wzbogacony.

Pierzga pszczela a pyłek kwiatowy

Porównując pyłek kwiatowy z pierzgą pszczelą, pierzga zawiera więcej cukrów redukujących, ważną dla człowieka witaminę K, kwas mlekowy, a także kilka – niewystępujących w pyłku kwiatowym – enzymów. Pierzga jest także – w porównaniu z pyłkiem – dużo łatwiej przyswajalna niż pyłek kwiatowy.

Badania przeprowadzone przez grupę badaczy z Zakładu Pszczelarstwa w Puławach (badania M. Witek, K. Jaśkiewicz, T. Szczęsnej, E. Waś, U. Kośki, P. Semkiwa, P. Skubidy) wykazały bardzo wysoką aktywność antyoksydacyjną pierzgi wynoszącą średnio 95.3% oraz wysoką ogólną zawartość związków fenolowych w pierzdze (średnio 877,0 mg/100 g).

Pierzga pszczela – skład “chlebka pszczelego”

Pierzga pszczela ma bardzo bogaty skład. W jej składzie znajdują się:

  • białko
  • witamina A
  • witamina B1, B2, B3, B6, B12
  • witamina C
  • witamina E
  • witamina D
  • witamina K
  • witamina PP
  • witamina H
  • mikro i makroelementy: żelazo, potas, magnez, krzem, miedź, siarka, chlor, mangan, sód.
  • enzymy wspomagające trawienie.

Na co pomaga pierzga pszczela

Pierzga pszczela jest niezwykłym pokarmem, który wzmacnia system odpornościowy organizmu, uzupełnia organizm w ważne składniki odżywcze,  a także wspomaga leczenie wielu schorzeń, między innymi:

  • pierzga pszczela wzmacnia układ nerwowy
  • wspomaga leczenie depresji
  • podnosi kondycję psychiczną, intelektualną i fizyczną organizmu
  • reguluje układ pokarmowy
  • wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
  • łagodzi dolegliwości alergiczne
  • reguluje ilość cholesterolu i pomaga w leczeniu miażdżycy i chorób serca
  • spowalnia procesy starzenia (dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym)
  • wspomaga leczenie w stanach chorobowych wątroby
  • wspomaga leczenie anemii.

 

Pierzga pszczela – jak przyjmować pierzgę

Pierzga pszczela dostępna jest w formie naturalnych obnóży, a także jako mieszanina z miodem oraz w różnego rodzaju tabletkach,  kapsułkach i suplementach diety, w której coraz częściej możemy spotkać pierzgę.

Ja ze swojej polecam zakup świeżej pierzgi bezpośrednio od pszczelarzy. Taką pierzgę, w formie obnóży, można łatwo samemu przygotować do spożycia, na przykład mieszając ją z ulubionym miodem, letnią wodą, a także spożywać ją samą bez niczego, przed połknięciem długo przeżuwając.

Zobacz również:

Apiterapia, czyli pszczoły które leczą

Źródła: Zakład Pszczelarstwa w Puławach

 | H. Noskowicz-Biedroniowa, Co może miód, Kraków 2009.

Post Author: Blog Zdrowa Żywność