Miód należy bez wątpienia do jednego z najbardziej niezwykłych darów natury. Jednak prawdziwy miód, czyli taki który nie tylko pochodzi od pszczół, ale także jest pełnowartościowym pokarmem z pełną gamą substancji aktywnych nie łatwo jest odróżnić od miodu fałszywego.
Przez prawdziwy miód rozumiem pełnowartościowy miód pszczeli, posiadający pełną gamę wartości odżywczych i substancji aktywnych, mający wszystkie właściwości miodów opisane w literaturze pszczelarskiej. Analogicznie – miodami nieprawdziwymi będą zarówno miody sztuczne jak i miody pszczele, które nie posiadają (np. w wyniku przegrzania) naturalnych właściwości miodów pszczelich.
Miód sztuczny
Miód sztuczny to miód syntetyczny, który kompletnie nie ma nic wspólnego z miodem prawdziwym, wytwarzanym przez pszczoły. Sztuczny miód wytwarzany jest zazwyczaj z syropu ziemniaczanego, do którego w procesie produkcji dodawane są substancje smakowe, barwniki i aromaty. Miód sztuczny nie tylko nie ma właściwości leczniczych miodu prawdziwego, ale jest nawet niezdrowy i jego spożywanie nie jest zalecane.
Miód pszczeli
Miód pszczeli (miód nektarowy, miód spadziowy, miód nektarowo-spadziowy) powstaje w plastrze znajdującym się w ulu ze zbieranego przez pszczoły nektaru lub spadzi. Miód posiada udowodnione właściwości wpływające pozytywnie na zdrowie człowieka (m.in. właściwości odtruwające – detoksykacyjne, przeciwzapalne, wzmacniające, działa ochronnie na wątrobę, reguluje ciśnienie krwi).
Miód jest jednak przy tym substancją bardzo wrażliwą, zwłaszcza na działanie wysokiej temperatury. Miód podgrzany do 45°C zaczyna tracić swoje właściwości prozdrowotne. Jak łatwo się domyślić, nie tylko w czasie produkcji, ale także w czasie transportu lub przechowywania (np. w sklepie) może dojść do skażenia miodu, który w ten sposób straci swoje aktywne właściwości.
Przestępstwo na miodzie
Prof. Artur Stojko ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach zwraca uwagę na problem fałszowania miodu, który powoduje istnienie realnego ryzyka tego, że miód zanim jeszcze trafi na półki sklepowe może już być pozbawiony swoich naturalnych właściwości:
Sprytni hurtownicy, skupujący ten produkt od pszczelarzy, aby oszczędzić na czasie dopuszczają się niejednokrotnie prawdziwego przestępstwa: aby sprawnie i szybko rozlać miód do słoików, podgrzewają go do wysokiej temperatury. Tym samym powodując denaturację zawartej w nim frakcji białkowej. Otrzymany specyfik, wyzuty z wszelkich dobroczynnych właściwości, pozostaje jedynie wspaniałym źródłem energii. / Źródło „Gazeta Uniwersytecka UŚ”
Jak więc bronić się przed tym, aby nie kupować miodu niepełnowartościowego?
Jak rozpoznać fałszywy miód?
Odróżnienie miodu prawdziwego, pełnowartościowego od miodu fałszywego nie jest proste. Tak naprawdę nie posiadając możliwości laboratoryjnego sprawdzenia składu miodu nigdy nie mamy stuprocentowej pewności co do jakości zakupionego miodu. Jednak wystarczy przestrzegać kilku zasad, aby zminimalizować ryzyko zakupu fałszywego miodu.
Po pierwsze – kupuj tylko miód pszczeli
Zwróć uwagę na to, czy kupowany miód jest rzeczywiście w 100% miodem pszczelim. Informacje o tym powinny się znajdować na etykiecie.
Po drugie – prawdziwy miód się krystalizuje
Sprawdźmy na etykiecie datę rozlewania miodu do słoika. Większość miodów powinno się skrystalizować w ciągu ok 3-4 miesięcy. Czas krystalizacji miodu zachodzi w czasie od kilku tygodni do maksymalnie kilku miesięcy.
Jeśli miód jest płynny, a data rozlewania miodu jest starsza niż 3-4 miesiące to powinien być dla nas sygnał, że ten miód może być miodem fałszywym.
Przybliżony czas krystalizacji różnych odmian sprawdź [tutaj]
Po trzecie – znajdź pewnego sprzedawcę
Najpewniejszym sposobem na to, by zawsze kupować prawdziwy, pełnowartościowy miód, jest znalezienie pewnego sprzedawcy. Najpewniej jest kupować miód bezpośrednio od tego samego – sprawdzonego wcześniej – pszczelarza.
Prawdziwy miód gdzie kupić?
Szukajmy miodu sprzedawanego bezpośrednio przez pszczelarzy z własnych pasiek. Starajmy się poszukać opinii o danej pasiece i jakości oferowanego miodu, zarówno w internecie jak i starajmy się zaczerpnąć opinie i miodzie u znajomych.
Prawdziwy miód, ile kosztuje?
W tym sezonie pszczelarze sprzedają miody z własnych pasiek w cenie ok. 25-30 zł za 1 litr miodu wielokwiatowego i ok. 30-35 zł za miody odmianowe. Zazwyczaj najdroższe są miody spadziowe ze spadzi iglastej, cena 1 litra miodu spadziowego to ok. 40-50 zł.
Ile waży miód?
Warto pamiętać, że 1 litr miodu nie równa się 1 kilogramowi miodu, a brak tej wiedzy jest często wykorzystywany przez sprytnych sprzedawców. Warto mieć na uwadze, że 1 litr miodu waży ok. 1.40 kg, A więc w słoiku 0.9 litra mieści się ok. 1.25 – 1.35 kg miodu (zależy od gatunku), analogicznie 1 kg miodu to 0.7 – 0.8 litra miodu.
Źródła: wikipedia.org | Gazeta Uniwersytecka UŚ | Polski Związek Pszczelarski
Serwis ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej, a treść artykułów nie stanowi fachowej porady medycznej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
1 thoughts on “Prawdziwy miód – jak rozpoznać fałszywy miód od prawdziwego?”
Jan-ry
(14 marca, 2017 - 15:38)Czy miód z Lidla lub z biedronki to są dobre miody?
Komentarze są wyłączone.