
Śliwki umeboshi (zamiennie nazywane jako morele umeboshi) są japońską odmianą suszonych i sfermentowanych (marynowanych) moreli japońskich. Umeboshi znane są ze swych wyjątkowych właściwości.
Nazwa śliwki umeboshi oznacza dosłownie suszoną śliwkę (jap. ume – śliwka, boshi – suszony). Faktycznie nie jest jednak śliwką a odmianą moreli. Śliwki (morele) umeboshi to po prostu sfermentowane po uprzednim ususzeniu morele gatunku prunus mume, gatunku znanego nie tylko w Japonii, ale także w Chinach i na Tajwanie. Fermentacja jakiej poddawane są owoce mają wpływ na powstanie właściwości śliwki umeboshi.
Śliwka umeboshi – właściwości
Umeboshi mają działanie:
- antyseptyczne
- antybiotyczne
- wspiera równowagę kwasowo – zasadową
- pomaga utrzymać odpowiednie pH krwi
- jest bogatym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, potasu, żelaza i fosforu
- neutralizuje kwas mlekowy znajdujący się w mięśniach i tkankach
- wspomaga czynności detokstytacyjne wątroby
- wspomaga perystaltykę jelit
- jest silnym antyoksydantem
- wspomaga trawienie protein
Serwis ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej, a treść artykułów nie stanowi fachowej porady medycznej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.