Śliwki umeboshi – morele umeboshi: japońska śliwka o cudownych właściwościach!

Śliwki umeboshi (zamiennie nazywane jako morele umeboshi) są japońską odmianą suszonych i sfermentowanych (marynowanych) moreli japońskich. Umeboshi znane są ze swych wyjątkowych właściwości.

Nazwa śliwki umeboshi oznacza dosłownie suszoną śliwkę (jap. ume – śliwka, boshi – suszony). Faktycznie nie jest jednak śliwką a odmianą moreli. Śliwki (morele) umeboshi to po prostu sfermentowane po uprzednim ususzeniu morele gatunku prunus mume, gatunku  znanego nie tylko w Japonii, ale także w Chinach i na Tajwanie. Fermentacja jakiej poddawane są owoce mają wpływ na powstanie właściwości śliwki umeboshi.

Śliwka umeboshi – właściwości

Umeboshi mają działanie:

  • antyseptyczne
  • antybiotyczne
  • wspiera równowagę kwasowo – zasadową
  • pomaga utrzymać odpowiednie pH krwi
  • jest bogatym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, potasu, żelaza i fosforu
  • neutralizuje kwas mlekowy znajdujący się w mięśniach i tkankach
  • wspomaga czynności detokstytacyjne wątroby
  • wspomaga perystaltykę jelit
  • jest silnym antyoksydantem
  • wspomaga trawienie protein

 

Post Author: Blog Zdrowa Żywność