Badania naukowe: Markery chemiczne w propolisie włoskim

Propolis, zwany także “kitem pszczelim”, to naturalna substancja produkowana przez pszczoły z żywic drzewnych, wosków i wydzielin ślinowych. Jest znany ze swoich licznych właściwości biologicznych, w tym działania antybakteryjnego, przeciwzapalnego i przeciwutleniającego. W ostatnich latach naukowcy skupili się na badaniu składu chemicznego propolisu z różnych regionów geograficznych, aby zrozumieć, jak warunki środowiskowe wpływają na jego właściwości. Czytaj więcej o Badania naukowe: Markery chemiczne w propolisie włoskim

Kolejne badania dowodzą skuteczności propolisu w walce z groźnymi wirusami

Badania brazylijskich naukowców z Instytutu Butantan w Sao Paulo dowiodły, że ekstrakt z propolisu posiada bardzo silne właściwości przeciwwirusowe. Czytaj więcej o Kolejne badania dowodzą skuteczności propolisu w walce z groźnymi wirusami

Swieca z wosku pszczelego

Lubisz siedzieć w przy zapalonych świecach? Wybierz właśnie te!

Jeśli jesteś amatorem siedzenia przy świecach, musisz wiedzieć, że większość używanych świec nie jest neutralna dla naszego zdrowia. Jedne są szkodliwe, inne mogą mieć działania prozdrowotne. Czytaj więcej o Lubisz siedzieć w przy zapalonych świecach? Wybierz właśnie te!

Kiedy stosować miód akacjowy?

Miód akacjowy ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów. Jego słodki, delikatny i lekko kwaskowy smak sprawia, że jest jednym z najczęściej spożywanych miodów w Polsce. Po miód akacjowy sięgamy także ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Kiedy stosować miód akacjowy? Jaki jest jego wpływ na nasze zdrowie?

Czytaj więcej o Kiedy stosować miód akacjowy?

Blog

Blogi pszczelarskie – o miodzie, produktach pszczelich i pracach pszczelarskich

Zobacz najobszerniejszy spis blogów o miodzie, produktach pszczelich i pracach pszczelarskich, w których możesz znaleźć wszelkie informacje dotyczące produktów pszczelich oraz szereg ciekawostek związanych z pracami w pasiece. Czytaj więcej o Blogi pszczelarskie – o miodzie, produktach pszczelich i pracach pszczelarskich

Miód rzepakowy i jego właściwości

Miód rzepakowy to bardzo popularna w Polsce odmiana miodu kwiatowego, pozyskiwanego w okresie kwitnienia rzepaku, tj. w ciągu około trzech tygodni na przełomie kwietnia i maja. Miód rzepakowy jest ceniony ze względu na swoje szerokie zastosowanie w leczeniu wielu chorób.

Czytaj więcej o Miód rzepakowy i jego właściwości

Nadciśnienie

Pszczeli pyłek kwiatowy na choroby serca – skuteczność pyłku kwiatowego w leczeniu chorób serca

Pszczeli pyłek kwiatowy to jeden z najbardziej prozdrowotnych produktów pszczelich. Mamy coraz więcej dowodów na skuteczność pyłku kwiatowego przy chorobach serca i naczyń krwionośnych. Czytaj więcej o Pszczeli pyłek kwiatowy na choroby serca – skuteczność pyłku kwiatowego w leczeniu chorób serca

Propolis – czym jest propolis i jakie są właściwości propolisu

Propolis (kit pszczeli) jest substancją żywiczną zbieraną przez pszczoły z wydzielin pączków drzew. Ze względu na swoje właściwości propolis zwany jest często antybiotykiem XXI wieku. Czytaj więcej o Propolis – czym jest propolis i jakie są właściwości propolisu