Kurczak

Porażające wyniki kontroli: połowa kurczaków w niemieckich sklepach jest skażona bakterią Campylobacter

Według danych niemieckiego federalnego ministerstwa polityki żywnościowej i rolnictwa, zeszłoroczne kontrole w supermarketach na terenie Niemiec wykazały, że ponad połowa sprzedawanych kurczaków była skażona bakterią z rodziny Campylobacter. Czytaj więcej o Porażające wyniki kontroli: połowa kurczaków w niemieckich sklepach jest skażona bakterią Campylobacter

Unia Europejska w walce z antybiotykami w produkcji drobiu | Zdrowiejemy.com.pl

Antybiotyki w kurczakach czy w mięsie drobiowym w ogóle to popularny temat blogów o żywieniu. Z jednej strony otrzymujemy niepokojące informacje o antybiotykach w mięsie trafiającym do sprzedaży, z drugiej nie brak osób przekonujących, że drób jest wolny od antybiotyków. Trudno jednak dać do końca wiarę temu drugiemu twierdzeniu, mając tak niepokojące informacje jak te pochodzące ze Światowej Organizacji Zdrowia i Europejskiej Agencji Leków donoszących, że poziom antybiotyków w mięsie jest najwyższy w historii i trzykrotnie przewyższa normy, czy mówiących o tym, że 80% wszystkich sprzedawanych antybiotyków przeznaczonych jest dla produkcji mięsnej. Czytaj więcej o Unia Europejska w walce z antybiotykami w produkcji drobiu | Zdrowiejemy.com.pl