Dentysta

Skuteczność propolisu w leczeniu endodontycznym zębów stałych

Naukowcy z Arabii Saudyjskiej przeprowadzili systematyczny przegląd badań klinicznych dotyczących skuteczności propolisu w leczeniu endodontycznym stałych zębów. Celem przeglądu była ocena bezpieczeństwa i efektywności propolisu jako materiału stosowanego w terapii międzypęcherzykowej oraz do dezynfekcji kanałów korzeniowych. Przeanalizowano osiem randomizowanych badań klinicznych (RCT) obejmujących różne zastosowania propolisu w stomatologii. Czytaj więcej o Skuteczność propolisu w leczeniu endodontycznym zębów stałych

Badania nad propolisem, ilustracja

Skuteczność propolisu brazylijskiego – badania naukowe

W prestiżowym magazynie PLOS ONE opublikowane zostały badania naukowe dotyczące składu chemicznego i aktywności biologicznej czerwonego propolisu brazylijskiego. Czytaj więcej o Skuteczność propolisu brazylijskiego – badania naukowe

Stomatologia

Płyn do płukania jamy ustnej z propolisem – obiecujące wyniki badań

Badania prowadzone w ramach pracy doktorskiej dr Malihy na Uniwersytecie Ziauddina w Pakistanie potwierdziły skuteczność stosowania płynu do płukania ust z propolisem. Czytaj więcej o Płyn do płukania jamy ustnej z propolisem – obiecujące wyniki badań

Kosmetyki

Propolis w kosmetologii – możliwości wykorzystania kitu pszczelego w produktach kosmetycznych

Propolis, znany również jako „kit pszczeli”, to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, głównie z żywic roślinnych. Jego unikalne właściwości chemiczne i biologiczne sprawiają, że jest on coraz częściej wykorzystywany w kosmetykach oraz produktach pielęgnacyjnych. W artykule tym omówimy badania naukowe dotyczące zastosowań propolisu w kosmetologii, koncentrując się na jego działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz wspomagającym gojenie ran. Czytaj więcej o Propolis w kosmetologii – możliwości wykorzystania kitu pszczelego w produktach kosmetycznych

mięso

Badania naukowe: powłoki jadalne na bazie propolisu i nasion pieprzycy siewnej w konserwacji mięsa

Czy naturalne opakowania z propolisem i pieprzycą siewną to przyszłość branży mięsnej? Problemowi wykorzystania naturalnych substancji zwiększających trwałość mięsa przyjrzeli się naukowcy z Iranu. Czytaj więcej o Badania naukowe: powłoki jadalne na bazie propolisu i nasion pieprzycy siewnej w konserwacji mięsa

Badania naukowe: Markery chemiczne w propolisie włoskim

Propolis, zwany także „kitem pszczelim”, to naturalna substancja produkowana przez pszczoły z żywic drzewnych, wosków i wydzielin ślinowych. Jest znany ze swoich licznych właściwości biologicznych, w tym działania antybakteryjnego, przeciwzapalnego i przeciwutleniającego. W ostatnich latach naukowcy skupili się na badaniu składu chemicznego propolisu z różnych regionów geograficznych, aby zrozumieć, jak warunki środowiskowe wpływają na jego właściwości. Czytaj więcej o Badania naukowe: Markery chemiczne w propolisie włoskim

Kolejne badania dowodzą skuteczności propolisu w walce z groźnymi wirusami

Badania brazylijskich naukowców z Instytutu Butantan w Sao Paulo dowiodły, że ekstrakt z propolisu posiada bardzo silne właściwości przeciwwirusowe. Czytaj więcej o Kolejne badania dowodzą skuteczności propolisu w walce z groźnymi wirusami

Swieca z wosku pszczelego

Lubisz siedzieć w przy zapalonych świecach? Wybierz właśnie te!

Jeśli jesteś amatorem siedzenia przy świecach, musisz wiedzieć, że większość używanych świec nie jest neutralna dla naszego zdrowia. Jedne są szkodliwe, inne mogą mieć działania prozdrowotne. Czytaj więcej o Lubisz siedzieć w przy zapalonych świecach? Wybierz właśnie te!