Unia Europejska w walce z antybiotykami w produkcji drobiu | Zdrowiejemy.com.pl

Antybiotyki w kurczakach czy w mięsie drobiowym w ogóle to popularny temat blogów o żywieniu. Z jednej strony otrzymujemy niepokojące informacje o antybiotykach w mięsie trafiającym do sprzedaży, z drugiej nie brak osób przekonujących, że drób jest wolny od antybiotyków. Trudno jednak dać do końca wiarę temu drugiemu twierdzeniu, mając tak niepokojące informacje jak te pochodzące ze Światowej Organizacji Zdrowia i Europejskiej Agencji Leków donoszących, że poziom antybiotyków w mięsie jest najwyższy w historii i trzykrotnie przewyższa normy, czy mówiących o tym, że 80% wszystkich sprzedawanych antybiotyków przeznaczonych jest dla produkcji mięsnej. Czytaj więcej o Unia Europejska w walce z antybiotykami w produkcji drobiu | Zdrowiejemy.com.pl

Propolis – czym jest propolis i jakie są właściwości propolisu

Propolis (kit pszczeli) jest substancją żywiczną zbieraną przez pszczoły z wydzielin pączków drzew. Ze względu na swoje właściwości propolis zwany jest często antybiotykiem XXI wieku. Czytaj więcej o Propolis – czym jest propolis i jakie są właściwości propolisu

pylek kwiatowy pszczeli

Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) – czym jest pyłek, właściwości pyłku kwiatowego

Pyłek kwiatowy, znany również jako pyłek pszczeli, jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów żywieniowych, który bez wątpienia możemy zaliczyć do produktów określanych mianem superżywności (superfood).

Czytaj więcej o Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) – czym jest pyłek, właściwości pyłku kwiatowego

Lecznicze właściwości miodu

W porównaniu z innymi produktami pszczelimi miód wykazuje umiarkowane właściwości bioaktywne. Tym niemniej miód posiada pewne właściwości korzystnie wpływające na organizm człowieka, a my mamy naprawdę sporą wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości miodu. Czytaj więcej o Lecznicze właściwości miodu

Pierzga pszczela: pierzga jest zdrowsza niż pyłek kwiatowy!

Pierzga pszczela jest niezwykle wartościowym produktem pszczelim. Badania wskazują, że pierzga działa na organizm człowieka jeszcze korzystniej niż słynny pyłek kwiatowy! Czytaj więcej o Pierzga pszczela: pierzga jest zdrowsza niż pyłek kwiatowy!

Prawdziwy miód – jak rozpoznać fałszywy miód od prawdziwego?

Miód należy bez wątpienia do jednego z najbardziej niezwykłych darów natury. Jednak prawdziwy miód, czyli taki który nie tylko pochodzi od pszczół, ale także jest pełnowartościowym pokarmem z pełną gamą substancji aktywnych nie łatwo jest odróżnić od miodu fałszywego. Czytaj więcej o Prawdziwy miód – jak rozpoznać fałszywy miód od prawdziwego?

Ziarno kakaowca – właściwości surowego kakao | Zdrowa żywność blog

Ziarno kakaowca to jeden z zapomnianych i odkrywanych na nowo darów natury. Jakie są właściwości surowego kakao, czyli ziarna kakaowca? O tym poniżej. Czytaj więcej o Ziarno kakaowca – właściwości surowego kakao | Zdrowa żywność blog

Apiterapia czyli pszczoły, które leczą

Apiterapia najprościej rzecz ujmując to stosowanie wszelkich produktów pszczelich (takich jak miód, pierzga pszczela, propolis, mleczko pszczele, itp.) w leczeniu i profilaktyce zdrowotnej.  Czytaj więcej o Apiterapia czyli pszczoły, które leczą