Antybiotyki w kurczakach. Prawda o antybiotykach w mięsie drobiowym | Zdrowiejemy.com.pl

Unia Europejska zakazując od 1 stycznia 2013 roku stosowania kokcydiostatyków w produkcji drobiu przychyliła się do twierdzenia, że stosowanie kokcydiostatyków w produkcji drobiu może być niebezpieczne dla ludzi. Problem w tym, że zakaz ten nie był respektowany w krajach unijnych nawet przez 1 dzień. Czytaj więcej o Antybiotyki w kurczakach. Prawda o antybiotykach w mięsie drobiowym | Zdrowiejemy.com.pl

Propolis – czym jest propolis i jakie są właściwości propolisu

Propolis (kit pszczeli) jest substancją żywiczną zbieraną przez pszczoły z wydzielin pączków drzew. Ze względu na swoje właściwości propolis zwany jest często antybiotykiem XXI wieku. Czytaj więcej o Propolis – czym jest propolis i jakie są właściwości propolisu

pylek kwiatowy pszczeli

Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) – czym jest pyłek, właściwości pyłku kwiatowego

Pyłek kwiatowy, znany również jako pyłek pszczeli, jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów żywieniowych, który bez wątpienia możemy zaliczyć do produktów określanych mianem superżywności (superfood).

Czytaj więcej o Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) – czym jest pyłek, właściwości pyłku kwiatowego

Lecznicze właściwości miodu

W porównaniu z innymi produktami pszczelimi miód wykazuje umiarkowane właściwości bioaktywne. Tym niemniej miód posiada pewne właściwości korzystnie wpływające na organizm człowieka, a my mamy naprawdę sporą wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości miodu. Czytaj więcej o Lecznicze właściwości miodu

Pierzga pszczela: pierzga jest zdrowsza niż pyłek kwiatowy!

Pierzga pszczela jest niezwykle wartościowym produktem pszczelim. Badania wskazują, że pierzga działa na organizm człowieka jeszcze korzystniej niż słynny pyłek kwiatowy! Czytaj więcej o Pierzga pszczela: pierzga jest zdrowsza niż pyłek kwiatowy!

Prawdziwy miód – jak rozpoznać fałszywy miód od prawdziwego?

Miód należy bez wątpienia do jednego z najbardziej niezwykłych darów natury. Jednak prawdziwy miód, czyli taki który nie tylko pochodzi od pszczół, ale także jest pełnowartościowym pokarmem z pełną gamą substancji aktywnych nie łatwo jest odróżnić od miodu fałszywego. Czytaj więcej o Prawdziwy miód – jak rozpoznać fałszywy miód od prawdziwego?

Ziarno kakaowca – właściwości surowego kakao | Zdrowa żywność blog

Ziarno kakaowca to jeden z zapomnianych i odkrywanych na nowo darów natury. Jakie są właściwości surowego kakao, czyli ziarna kakaowca? O tym poniżej. Czytaj więcej o Ziarno kakaowca – właściwości surowego kakao | Zdrowa żywność blog

Apiterapia czyli pszczoły, które leczą

Apiterapia najprościej rzecz ujmując to stosowanie wszelkich produktów pszczelich (takich jak miód, pierzga pszczela, propolis, mleczko pszczele, itp.) w leczeniu i profilaktyce zdrowotnej.  Czytaj więcej o Apiterapia czyli pszczoły, które leczą