Naukowcy odkryli, że proenkefalina (ang. proenkephalin) może być cząsteczką, która łączy stresujące wydarzenia z chęcią przejadania się wysokotłuszczowymi pokarmami.
Naukowcy z Virginia Polytechnic Institute and State University (Virginia Tech) w Blacksburg w stanie Wirginia w Stanach Zjednoczonych odkryli rolę cząsteczki mózgowej zwaną proenkefalina w wywoływaniu pragnienia jedzenia po uprzednim doświadczeniu stresu. Według amerykańskich badań proenkefalina zlokalizowana w podwzgórzu ma kluczowe znaczenie w wywoływaniu przejadania się po stresującym wydarzeniu.
Mechanizm zaobserwowano u myszy narażonych na stres. Okazywało się, że w wyniku stresu proenkefalina aktywowała neurony wrażliwe na spożywanie pokarmów.
Odkrycie naukowców z Wirginii nie tylko dostarcza kolejnych informacji dotyczących mechanizmów emocjonalnego jedzenia, ale także może przyczynić się do odkrycia skutecznych sposób przeciwdziałania powstawania jedzenia emocjonalnego.
Więcej: https://neurosciencenews.com/stress-comfort-eating-25269/