Kurczak

Porażające wyniki kontroli: połowa kurczaków w niemieckich sklepach jest skażona bakterią Campylobacter

Według danych niemieckiego federalnego ministerstwa polityki żywnościowej i rolnictwa, zeszłoroczne kontrole w supermarketach na terenie Niemiec wykazały, że ponad połowa sprzedawanych kurczaków była skażona bakterią z rodziny Campylobacter.

Bakteria Campylobacter była obecna w 211 z 407 pobranych w zeszłym roku w niemieckich sklepach próbek świeżego drobiu (co daje 52 procent).

Bakterie z rodziny Campylobacter u człowieka powodują zakażenie żołądka i jelit. Najczęstszymi objawami zakażenia bakterią są bóle głowy, biegunka, nudności i podwyższona temperatura. U ludzi z osłabionym systemem odpornościowym zakażenie Campylobacter może doprowadzić do groźnych powikłań. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych bakteria ta jest najczęstszą przyczyną biegunki.

Bakterie z rodziny Campylobacter żyją w przewodach pokarmowych zwierząt (m. in. drobiu, świń i bydła).
 

Źródło: https://www.dw.com/pl/niemcy-campylobacter-w-co-drugim-kurczaku/a-47051137

Post Author: Blog Zdrowa Żywność