cukier

Zbadano jak spożycie cukru w ciągu pierwszych 1000 dni życia wpływa na zdrowie w dorosłości

W prestiżowym magazynie „Science” opublikowane zostały niezwykle interesujące badania dotyczące tego, jak spożywanie cukru przez matkę oraz dziecko w pierwszych latach życia wpływa na zachorowalność na cukrzycę oraz nadciśnienie w jego dorosłym życiu. Czytaj więcej o Zbadano jak spożycie cukru w ciągu pierwszych 1000 dni życia wpływa na zdrowie w dorosłości

Skrobia oporna - schłodzone ziemniaki

Skrobia oporna: Korzyści dla zdrowia z diety bogatej w skrobię oporną

Skrobia oporna to typ skrobi, która opiera się trawieniu w jelicie cienkim i przechodzi do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez mikroflorę jelitową. Choć początkowo była postrzegana jedynie jako nierozpuszczalny błonnik, badania naukowe wykazały, że ma ona szereg korzyści zdrowotnych. W tym artykule przyjrzymy się, jak skrobia oporna wpływa na zdrowie, opierając się na dostępnych dowodach naukowych. Czytaj więcej o Skrobia oporna: Korzyści dla zdrowia z diety bogatej w skrobię oporną

Yoshinori Osumi

Yoshinori Osumi i Nagroda Nobla za post przerywany

W roku 2016 Komitet Noblowski przyznał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny japońskiemu naukowcowi Yoshinori Osumi za jego rewolucyjne odkrycia w dziedzinie autofagii. Prace tego genialnego japońskiego naukowca przyczyniły się do zrozumienia procesów, które zachodzą wewnątrz komórek, kiedy te usuwają, rozkładają i „recyklingują” swoje własne elementy. Odkrycia profesora Osumi przyniosły głębsze zrozumienie wielu chorób i otworzyło nowe perspektywy dla ich leczenia. Czytaj więcej o Yoshinori Osumi i Nagroda Nobla za post przerywany

Owoce

Owoce zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2

Być może do przełomowego odkrycia doszli australijscy naukowcy z Perth, którzy odkryli, że regularne spożywanie owoców może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Czytaj więcej o Owoce zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2