pylek kwiatowy pszczeli

Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) – czym jest pyłek, właściwości pyłku kwiatowego

Pyłek kwiatowy, znany również jako pyłek pszczeli, jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów żywieniowych, który bez wątpienia możemy zaliczyć do produktów określanych mianem superżywności (superfood).

Jeden z największych w Polsce zwolenników stosowania pyłku kwiatowego, apiterapeuta – farmakolog prof. Ryszard Czarnecki zauważa, że pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) to nie tylko jeden z najdoskonalszych pokarmów, o wiele lepszy niż większość powszechnie stosowanych suplementów diety, ale także pokarm, który leczy i wspomaga leczenie wielu chorób, z którymi współczesna medycyna konwencjonalna nie radzi sobie w sposób zadowalający.

Pyłek kwiatowy to prawdziwa kopalnia dobra, najwspanialsza, stworzona przez naturę odżywka i lek zarazem / Prof. Ryszard Czarnecki – cytat za H. Noskowicz-Bieroniawa, Co może miód?

Pyłek kwiatowy jest męską komórką rozrodczą kwiatów, zbierany jest przez pszczoły robotnice, formowany w tzw. obnóża (ziarenka o wielkości 1-2 mm – w każdym takim ziarenku znajduje się ok. 100 000 pojedynczych komórek pyłku kwiatowego). Pyłek kwiatowy jest głównym produktem pożywienia pszczół – stanowi pokarm larw i pszczół, a także służy pszczołom do produkcji mleczka pszczelego, jadu i wosku.

Pyłek kwiatowy – jak spożywać

To co najcenniejsze w komórce pyłku kwiatowego znajduje się w jej wnętrzu, które otoczone jest niezwykle trwałą celulozową ścianką. Przed spożyciem pyłku, aby zapewnić wysoką wchłanialność do organizmu człowieka – należy go odpowiednio przygotować, bo w przeciwnym razie większość spożytego pyłku zamiast trafić do organizmu, zostanie wydalona (szacuje się, że wchłanialność spożytego pyłku bez uprzedniego przygotowania do spożycia wynosi zaledwie 10%).

Pyłek do spożycia można przygotować do spożycia na dwa sposoby:

  • należy zmielić pyłek przed spożyciem, a następnie zmieszać go z miodem, wodą, jogurtem lub innym produktem żywnościowym
  • lub pyłek kwiatowy należy pozostawić na kilka – kilkanaście godzin w wodzie lub mieszaninie wody z miodem, co pozwoli na odpowiednie zmiękczenie celulozowej otoczki i pozwoli na niemal całkowite wchłonięcie przez organizm wartości odżywczych pyłku.

Pyłek kwiatowy to superżywność (superfood)

Prof. Ryszard Czarnecki jest prawdopodobnie największym w Polsce zwolennikiem spożywania pyłku kwiatowego, uznaje nie tylko właściwości lecznicze, ale także zalicza go do kategorii superżywności:

Pyłek kwiatowy jest uznany jako jedyny na świecie pełnowartościowy, kompletny produkt odżywczy, który jest w stanie podtrzymać życie w nieskończoność. Były próby (…) żywienia tylko pyłkiem kwiatowym i wodą i w wyniku tego nie było żadnych komplikacji zdrowotnych. Nieprzypadkowo w programie Apollo, amerykańskim programie, który przygotowuje kosmonautów do lotów, zespół profesorów medycyny nakazuje pół roku przed lotem spożywania do 100 gramów pyłku kwiatowego dziennie. / prof. Ryszard Czarnecki

Właściwości pyłku kwiatowego (pszczelego) sprawiają, że z roku na rok przybywa nie tylko zwolenników jego przyjmowania, ale także dowodów naukowych, które potwierdzają wszechstronne zastosowanie pyłku kwiatowego w profilaktyce i leczeniu różnych chorób.

Pyłek pszczeli – skład pyłku kwiatowego

Pyłek kwiatowy jest jednym z najbogatszych pod względem składu i zawartych w nim substancji odżywczych jaki został dotąd poznany przez człowieka. W pyłku kwiatowym znajdziemy, między innymi:

  • białka
  • witaminy – witamina A, C, E, biotyna (wit. H / B7), kwas pantotenowy, kwas nikotynowy (wit. B3 – PP), kwas foliowy (wit. B9), ryboflawina (wit B2), tiamina (wit. B1), pirydoksyna (wit. B6)
  • węglowodany
  • tłuszcze
  • aminokwasy
  • hormony (estron, acetylocholina)
  • enzymy
  • minerały (potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, selen, molibden, kobalt, krzem, wapń, chlor, brom, glin, cynk, sód
  • substancje o działaniu antybiotycznym

Pyłek pszczeli – pyłek kwiatowy właściwości lecznicze

Pyłek kwiatowy znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób, choć możemy być pewni, że jak dotąd nie poznaliśmy wszystkich dobroczynnych skutków stosowania pyłku pszczelego na organizm człowieka. Nauka stosunkowo niedawno zainteresowała się “na poważnie” właściwościami produktów pszczelich i z każdym rokiem przybywa dowodów na lecznicze właściwości pyłku kwiatowego (pszczelego).

W tej chwili możemy stwierdzić, że stosowanie pyłku kwiatowego (pyłku pszczelego) dało pozytywne rezultaty w leczeniu takich chorób, jak:

  • choroby układu krążenia (m.in. choroba niedokrwienna serca, choroba wieńcowa, niewydolność mięśnia sercowego czy zaburzenia rytmu serca),
  • choroby ośrodkowego układu nerwowego (takie jak stany wyczerpania, depresje, bezobjawowa choroba niedokrwienna mózgu),
  • choroby przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, poprawia strukturę i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, reguluje przemianę materii),
  • choroby wątroby, stłuszczenia wątroby, wirusowe i bakteryjne zapalenia wątroby,
  • choroby narządu wzroku (m.in. choroby siatkówki i nerwu wzrokowego),
  • chorobach układu moczowego (rozrost gruczołu krokowego – prostaty)
  • chorobach miażdżycowych.

Pyłek kwiatowy posiada właściwości:

  • antybiotyczne – działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów nazywany jest często “bombą witaminową” – wzmacnia system odpornościowy organizmu,
  • obniża poziom cholesterolu
  • jest pomocny w leczeniu braku apetytu oraz w zaburzeniach wzrostu,
  • jest pomocny w leczeniu choroby alkoholowej – uzupełnia niedobory białek, witamin i pierwiastków – łagodzi skutki odstawienia alkoholu,
  • pomaga w leczeniu cukrzycy – badania wykazały, że terapia pyłkiem kwiatowym znacząco zmniejsza ilość cukru w moczu,
  • pomaga w zaburzeniach seksualnych – niepłodności męskiej, osłabieniu popędu płciowego, a także
  • przywraca równowagę psychofizyczną.

 


Źródła: Ryszard Czarnecki – Apiterapia w profilaktyce oraz leczeniu – wykład, źródło Youtube | H. Noskowicz-Bieroniowa, Co może miód, Kraków 2009, pszczeli pyłek kwiatowy w apiterapii [link].

 

 

Post Author: Blog Zdrowa Żywność