Pyłek kwiatowy, znany również jako pyłek pszczeli, jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów żywieniowych, który bez wątpienia możemy zaliczyć do produktów określanych mianem superżywności (superfood).
Jeden z największych w Polsce zwolenników stosowania pyłku kwiatowego, apiterapeuta – farmakolog prof. Ryszard Czarnecki zauważa, że pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) to nie tylko jeden z najdoskonalszych pokarmów, o wiele lepszy niż większość powszechnie stosowanych suplementów diety, ale także pokarm, który leczy i wspomaga leczenie wielu chorób, z którymi współczesna medycyna konwencjonalna nie radzi sobie w sposób zadowalający.
Pyłek kwiatowy to prawdziwa kopalnia dobra, najwspanialsza, stworzona przez naturę odżywka i lek zarazem / Prof. Ryszard Czarnecki – cytat za H. Noskowicz-Bieroniawa, Co może miód?
Pyłek kwiatowy jest męską komórką rozrodczą kwiatów, zbierany jest przez pszczoły robotnice, formowany w tzw. obnóża (ziarenka o wielkości 1-2 mm – w każdym takim ziarenku znajduje się ok. 100 000 pojedynczych komórek pyłku kwiatowego). Pyłek kwiatowy jest głównym produktem pożywienia pszczół – stanowi pokarm larw i pszczół, a także służy pszczołom do produkcji mleczka pszczelego, jadu i wosku.
Pyłek kwiatowy – jak spożywać
To co najcenniejsze w komórce pyłku kwiatowego znajduje się w jej wnętrzu, które otoczone jest niezwykle trwałą celulozową ścianką. Przed spożyciem pyłku, aby zapewnić wysoką wchłanialność do organizmu człowieka – należy go odpowiednio przygotować, bo w przeciwnym razie większość spożytego pyłku zamiast trafić do organizmu, zostanie wydalona (szacuje się, że wchłanialność spożytego pyłku bez uprzedniego przygotowania do spożycia wynosi zaledwie 10%}).
Pyłek do spożycia można przygotować do spożycia na dwa sposoby:
- należy zmielić pyłek przed spożyciem, a następnie zmieszać go z miodem, wodą, jogurtem lub innym produktem żywnościowym
- lub pyłek kwiatowy należy pozostawić na kilka – kilkanaście godzin w wodzie lub mieszaninie wody z miodem, co pozwoli na odpowiednie zmiękczenie celulozowej otoczki i pozwoli na niemal całkowite wchłonięcie przez organizm wartości odżywczych pyłku.
Pyłek kwiatowy to superżywność (superfood)
Prof. Ryszard Czarnecki jest prawdopodobnie największym w Polsce zwolennikiem spożywania pyłku kwiatowego, uznaje nie tylko właściwości lecznicze, ale także zalicza go do kategorii superżywności:
Pyłek kwiatowy jest uznany jako jedyny na świecie pełnowartościowy, kompletny produkt odżywczy, który jest w stanie podtrzymać życie w nieskończoność. Były próby (…) żywienia tylko pyłkiem kwiatowym i wodą i w wyniku tego nie było żadnych komplikacji zdrowotnych. Nieprzypadkowo w programie Apollo, amerykańskim programie, który przygotowuje kosmonautów do lotów, zespół profesorów medycyny nakazuje pół roku przed lotem spożywania do 100 gramów pyłku kwiatowego dziennie. / prof. Ryszard Czarnecki
Właściwości pyłku kwiatowego (pszczelego) sprawiają, że z roku na rok przybywa nie tylko zwolenników jego przyjmowania, ale także dowodów naukowych, które potwierdzają wszechstronne zastosowanie pyłku kwiatowego w profilaktyce i leczeniu różnych chorób.
Pyłek pszczeli – skład pyłku kwiatowego
Pyłek kwiatowy jest jednym z najbogatszych pod względem składu i zawartych w nim substancji odżywczych jaki został dotąd poznany przez człowieka. W pyłku kwiatowym znajdziemy, między innymi:
- białka
- witaminy – witamina A, C, E, biotyna (wit. H / B7), kwas pantotenowy, kwas nikotynowy (wit. B3 – PP), kwas foliowy (wit. B9), ryboflawina (wit B2), tiamina (wit. B1), pirydoksyna (wit. B6)
- węglowodany
- tłuszcze
- aminokwasy
- hormony (estron, acetylocholina)
- enzymy
- minerały (potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, selen, molibden, kobalt, krzem, wapń, chlor, brom, glin, cynk, sód
- substancje o działaniu antybiotycznym
Pyłek pszczeli – pyłek kwiatowy właściwości lecznicze
Pyłek kwiatowy znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób, choć możemy być pewni, że jak dotąd nie poznaliśmy wszystkich dobroczynnych skutków stosowania pyłku pszczelego na organizm człowieka. Nauka stosunkowo niedawno zainteresowała się “na poważnie” właściwościami produktów pszczelich i z każdym rokiem przybywa dowodów na lecznicze właściwości pyłku kwiatowego (pszczelego).
W tej chwili możemy stwierdzić, że stosowanie pyłku kwiatowego (pyłku pszczelego) dało pozytywne rezultaty w leczeniu takich chorób, jak:
- choroby układu krążenia (m.in. choroba niedokrwienna serca, choroba wieńcowa, niewydolność mięśnia sercowego czy zaburzenia rytmu serca),
- choroby ośrodkowego układu nerwowego (takie jak stany wyczerpania, depresje, bezobjawowa choroba niedokrwienna mózgu),
- choroby przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, poprawia strukturę i funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, reguluje przemianę materii),
- choroby wątroby, stłuszczenia wątroby, wirusowe i bakteryjne zapalenia wątroby,
- choroby narządu wzroku (m.in. choroby siatkówki i nerwu wzrokowego),
- chorobach układu moczowego (rozrost gruczołu krokowego – prostaty)
- chorobach miażdżycowych.
Pyłek kwiatowy posiada właściwości:
- antybiotyczne – działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów nazywany jest często “bombą witaminową” – wzmacnia system odpornościowy organizmu,
- obniża poziom cholesterolu
- jest pomocny w leczeniu braku apetytu oraz w zaburzeniach wzrostu,
- jest pomocny w leczeniu choroby alkoholowej – uzupełnia niedobory białek, witamin i pierwiastków – łagodzi skutki odstawienia alkoholu,
- pomaga w leczeniu cukrzycy – badania wykazały, że terapia pyłkiem kwiatowym znacząco zmniejsza ilość cukru w moczu,
- pomaga w zaburzeniach seksualnych – niepłodności męskiej, osłabieniu popędu płciowego, a także
- przywraca równowagę psychofizyczną.
Źródła: Ryszard Czarnecki – Apiterapia w profilaktyce oraz leczeniu – wykład, źródło Youtube | H. Noskowicz-Bieroniowa, Co może miód, Kraków 2009, pszczeli pyłek kwiatowy w apiterapii [link].