Żeń-szeń (ginseng, żeń szeń) to roślina, której energetyzujące właściwości znane są od kilku tysięcy lat.
Żeń szeń rośnie w wielu częściach Azji (Chiny, Korea, Rosja – Syberia). Od wieków znane są przede wszystkim energetyzujące właściwości żeń-szenia. Za najbardziej wartościowe uchodzą odmiany żeń szenia posiadające biały korzeń oraz te rośliny, które są najstarsze. Niektóre badania wykazują wyższą skuteczność żeń-szenia koreańskiego.
Żeń-szeń – ginsenozydy i nie tylko
O właściwościach żeń-szenia decyduje obecność ginsenozydów. Żeń szeń Żeń szeń jest także bogaty w witaminy, minerały (żelazo, magnez, kobalt, krzem, cynk), elektrolity, aminokwasy, hormony (sitosterol i sygmasterol) oraz mikroelement german.
Żeń szeń posiada udowodnione właściwości, między innymi:
- uspokajające i relaksujące
- adaptogenne – przeciwdziała stresowi i przemęczeniu psychicznemu i fizycznemu
- przeciwmiażdżycowe
- wzmacniające system odpornościowy organizmu (immunologiczny)
- przeciwnowotworowe
- antyoksydacyjne
- przeciwdziałające wypadaniu włosów
- poprawiające witalność, zwiększające libido
- wpływające pozytywnie na procesy spermatogenezy
Żeń szeń nie powinien być przyjmowany przez osoby z wysokim nadciśnieniem, chore na hormonozależne nowotwory, hemofilię, astmę oskrzelową, dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące niektóre leki.
Źródła: T. Weiss, J. Bor, Żywność funkcjonalna, Białystok 2015, wikipedia.org
Serwis ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej, a treść artykułów nie stanowi fachowej porady medycznej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.