Post

Post daje korzyści zdrowotne dopiero od trzeciego dnia?

Niedawne badanie wykazały, że znaczące korzyści zdrowotne wynikające z postu są wykrywalne dopiero po trzech dniach od rozpoczęcia postu.

Najświeższe badania dowodzą, że długotrwały post wywołuje istotne i systematyczne zmiany w wielu narządach ciała. Wyniki te podkreślają potencjalne korzyści zdrowotne wykraczające poza utratę wagi. Jednakże odkrycia wskazują, że te znaczące zmiany zaczynają się pojawiać dopiero po trzech pełnych dniach bez jedzenia.

Badanie Korzyści Zdrowotnych Płynących z Postu

W badaniu opublikowanym w Nature Metabolism opisano, jak organizm reaguje na długie okresy bez jedzenia, dostarczając cennych informacji o procesach zachodzących podczas postu.

Naukowcy z Uniwersytetu Queen Mary w Londynie oraz Norweskiej Szkoły Nauk o Sporcie zbadali potencjalne korzyści zdrowotne postu. Wyniki prowadzonych badań mogą stanowić podstawę do dalszych prac nad wykorzystaniem postu lub diet imitującej post w leczeniu i profilaktyce.

Dotychczas wiadomo było, że w trakcie postu organizm przestawia się na inne źródło energii, rezygnując z kalorii dostarczanych przez pożywienie na rzecz wykorzystywania własnych zapasów tłuszczu. Jednak poza tą zmianą w sposobie pozyskiwania energii, niewiele dotąd było wiadomo o tym, jak organizm reaguje na dłuższe okresy bez jedzenia oraz jakie mogą być zdrowotne konsekwencje – zarówno pozytywne, jak i negatywne.

Przebieg i wyniki badań

Naukowcy monitorowali 12 zdrowych ochotników podczas siedmiodniowego postu, w którym uczestnicy badań spożywali wyłącznie wodę. Codziennie rejestrowano zmiany w poziomach około 3 000 białek w ich krwi przed postem, w trakcie i po zakończeniu postu.

Po raz pierwszy możemy zobaczyć, co dzieje się na poziomie molekularnym w całym organizmie podczas postu. Post, jeśli jest przeprowadzany bezpiecznie, jest skuteczną metodą utraty wagi. Popularne diety zawierające post – takie jak post przerywany – twierdzą, że przynoszą korzyści zdrowotne wykraczające poza utratę wagi. Nasze wyniki dostarczają dowodów na korzyści zdrowotne wynikające z postu, ale widoczne były one dopiero po trzech dniach całkowitego ograniczenia kalorii – później, niż wcześniej sądzono.

Claudia Langenberg, dyrektorka Instytutu PHURI na Uniwersytecie Queen Mary

Zgodnie z oczekiwaniami, naukowcy zaobserwowali, że organizm zmienił źródło energii z glukozy na tłuszcze zgromadzone w ciele w ciągu pierwszych dwóch lub trzech dni postu. Ochotnicy średnio schudli 5,7 kg, tracąc zarówno masę tłuszczową, jak i mięśniową. Po trzech dniach jedzenia po zakończeniu postu masa mięśniowa niemal całkowicie wróciła do poziomu sprzed postu, natomiast masa tłuszczowa pozostała obniżona.

Po raz pierwszy badacze zauważyli wyraźne zmiany w poziomach białek po około trzech dniach postu, co wskazuje na ogólnoustrojową reakcję organizmu na całkowite ograniczenie kalorii. Ogólnie jedna trzecia badanych białek zmieniła się znacząco podczas postu we wszystkich głównych narządach. Zmiany te były spójne wśród uczestników, ale niektóre z nich były unikalne dla postu, wykraczając poza utratę wagi – na przykład zmiany w białkach tworzących strukturę wspierającą neurony w mózgu.

 

 

Link do badań “Systemic proteome adaptions to 7-day complete caloric restriction in humans” by Maik Pietzner, Burulça Uluvar, Kristoffer J. Kolnes, Per B. Jeppesen, S. Victoria Frivold, Øyvind Skattebo, Egil I. Johansen, Bjørn S. Skålhegg, Jørgen F. P. Wojtaszewski, Anders J. Kolnes, Giles S. H. Yeo, Stephen O’Rahilly, Jørgen Jensen and Claudia Langenberg, 30 February 2024, Nature Metabolism.
DOI: 10.1038/s42255-024-01008-9

 


Źródło: https://scitechdaily.com/seven-days-of-fasting-how-your-body-transforms-inside-and-out/

Post Author: Zdrowiejemy.com.pl