W prestiżowym magazynie „Science” opublikowane zostały niezwykle interesujące badania dotyczące tego, jak spożywanie cukru przez matkę oraz dziecko w pierwszych latach życia wpływa na zachorowalność na cukrzycę oraz nadciśnienie w jego dorosłym życiu.
Badania dotyczyły zależności pomiędzy spożyciem cukru (przez ciężarną matkę i dziecko) w ciągu pierwszych 1000 dni od poczęcia do około drugiego roku życia dziecka a ryzykiem zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie. Badacze wykorzystaliśmy do tego naturalny eksperyment wynikający z zakończenia racjonowania cukru w Wielkiej Brytanii we wrześniu 1953 roku. W czasie racjonowania ilość cukru była ograniczona i odpowiadała obecnym zaleceniom zdrowotnym, ale zaraz po jego zakończeniu spożycie cukru zwiększyło się o 100%.
Badacze w trakcie pracy, analizując dane z UK Biobank (brytyjska baza danych biomedycznych) porównali dorosłych, którzy zostali poczęci tuż przed końcem racjonowania cukru, z tymi, którzy zostali poczęci już po jego zakończeniu. Okazało się, że osoby, których matki miały ograniczony dostęp do cukru w czasie ciąży i których dieta we wczesnym dzieciństwie zawierała mniej cukru, miały znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę (o około 35%) i nadciśnienie (o około 20%) niż osoby, których dostęp do cukru nie był ograniczony.
Co istotne, w populacji, w której spożycie cukru było mniejsze, nie tylko zachorowania na wymienione wyżej choroby były o wiele rzadsze, ale także czas zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie przesunął się statystycznie o kilka lat – średnio o 4 lata w przypadku cukrzycy i o 2 lata w przypadku nadciśnienia.
Ten efekt był zauważalny już wtedy, gdy matka miała ograniczony dostęp do cukru w ciąży, a jeszcze bardziej wzrastał, gdy te ograniczenia w diecie dziecka utrzymywały się po urodzeniu, szczególnie po szóstym miesiącu życia, gdy zaczyna się podawać pokarmy stałe.
Badania jednoznacznie wskazują, że spożywanie cukru w okresie prenatalnym i wczesnym dzieciństwie prowadzi do zwiększonego ryzyka na zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie w dojrzałym wieku. Warto więc w żywieniu racjonalnie pochodzić do spożywania cukru, zwłaszcza w postaci cukrów prostych, a przede wszystkim cukru rafinowanego.
Badania były prowadzone przez: Tadeja Gracner , Claire Boone oraz Paul J. Gertler i opublikowane po raz pierwszy w magazynie „Science”.
Link do badania: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adn5421
Serwis ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej, a treść artykułów nie stanowi fachowej porady medycznej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.