cukier

Zbadano jak spożycie cukru w ciągu pierwszych 1000 dni życia wpływa na zdrowie w dorosłości

W prestiżowym magazynie „Science” opublikowane zostały niezwykle interesujące badania dotyczące tego, jak spożywanie cukru przez matkę oraz dziecko w pierwszych latach życia wpływa na zachorowalność na cukrzycę oraz nadciśnienie w jego dorosłym życiu. Czytaj więcej o Zbadano jak spożycie cukru w ciągu pierwszych 1000 dni życia wpływa na zdrowie w dorosłości

Skrobia oporna - schłodzone ziemniaki

Skrobia oporna: Korzyści dla zdrowia z diety bogatej w skrobię oporną

Skrobia oporna to typ skrobi, która opiera się trawieniu w jelicie cienkim i przechodzi do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez mikroflorę jelitową. Choć początkowo była postrzegana jedynie jako nierozpuszczalny błonnik, badania naukowe wykazały, że ma ona szereg korzyści zdrowotnych. W tym artykule przyjrzymy się, jak skrobia oporna wpływa na zdrowie, opierając się na dostępnych dowodach naukowych. Czytaj więcej o Skrobia oporna: Korzyści dla zdrowia z diety bogatej w skrobię oporną