Karetka pogotowia

Zawód a ryzyko choroby Alzheimera: kierowcy najmniej narażeni na zachorowanie

Choroba Alzheimera, jedna z głównych przyczyn śmierci w starszym wieku, pozostaje wyzwaniem dla współczesnej medycyny. Nowatorskie badania opublikowane w czasopiśmie The BMJ rzucają światło na możliwe powiązania między wymogami zawodowymi a ryzykiem zgonu z powodu tej choroby. Czytaj więcej o Zawód a ryzyko choroby Alzheimera: kierowcy najmniej narażeni na zachorowanie

Jajka

Spożycie jaj a ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera – badania

Choroba Alzheimera (AD) to poważne zaburzenie neurodegeneracyjne, które w związku ze starzeniem się społeczeństwa dotyka coraz większej liczby osób. Czytaj więcej o Spożycie jaj a ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera – badania

Tkanka tłuszczowa a ryzyko choroby Alzheimera – nowe badania

W świetle najnowszych badań naukowych przeprowadzonych przez zespół z Mallinckrodt Institute of Radiology w Saint Louis (Missouri, USA), odkryto związek między trzewną tkanką tłuszczową (ukryty tłuszcz wokół narządów) a wczesnymi objawami patologii związanej z chorobą Alzheimera. Czytaj więcej o Tkanka tłuszczowa a ryzyko choroby Alzheimera – nowe badania

Choroba Alzheimera: objawy neuropsychiatryczne są wynikiem zapalenia mózgu

Według ostatnich badań naukowych objawy neuropsychiatryczne w chorobie Alzheimera (takie jak drażliwość, pobudzenie, depresja) wynikają przede wszystkim z zapalenia mózgu. Czytaj więcej o Choroba Alzheimera: objawy neuropsychiatryczne są wynikiem zapalenia mózgu