Palma kokosowa – kokos – to jedna z najbardziej niezwykłych roślin. Jej owocem jest orzech kokosowy dostarczajacy człowiekowi kilka produktów należący do tzw. superżywności (superfoods), a woda kokosowa, która ma podobne właściwości do osocza krwi, może w razie braku krwi ratować życie.
Nazwa palmy kokosowej tłumaczona jest jako drzewo zaspokajające wszystkie potrzeby życia (w sanskrycie kalpa vriksha) lub drzewo o tysiącu zastosowań (malajskie pokok seribu guna). Bez wątpienia obie nazwy palmy kokosowej nie są na wyrost.
W dzisiejszym świecie zachodnim używamy kilku produktów pochodzących z drzewa kokosowego. Do superżywności (superfoods) zaliczane są:
- olej kokosowy
- i woda kokosowa.
Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie oleju kokosowego
Olej kokosowy należy do tych tłuszczy nasyconych o których możemy powiedzieć, że są dla naszego organizmu niezwykle korzystne.
Olej kokosowy w około 50 % składa się z kwasu laurynowego, który jest w jelitach bezpośrednio przetwarzany na stanowiący silną ochronę przeciw bakteriom i wirusom monolauryn, wspierający produkcję cholesterolu HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”).
Olej kokosowy wspomaga prawidłową przemianę materii działając stymulująco na tarczycę oraz wspomagając wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Stosowany jest między innymi:
- jako tłuszcz do smażenia (olej kokosowy nie zmienia swoich właściwości w trakcie procesu smażenia dzięki czemu jest jednym z najlepszych tłuszczy do takich zastosowań)
- jako zdrowy zamiennik masła
- jako doskonały produkt do produkcji słodyczy – cukierków i ciast
- jako wartościowy składnik zdrowych koktajli – warto dodawać go do przygotowywanych koktajli owocowych i owocowo – warzywnych, dzięki czemu zwiększymy wchłanialność witamin.
Olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Używany jest jako naturalny balsam do ciała. Dzięki temu, że jest rozpuszczalny w temperaturze 25 stopni Celsjusza może być wygodnie dodawany do kąpieli. Ponoć nie tylko przywraca zdrowie skórze i włosom, ale także wspomaga leczenie łuszczycy.
Olej kokosowy wytwarzany jest z dojrzałych orzechów kokosowych.
Woda kokosowa – właściwości i zastosowanie wody kokosowej
Woda kokosowa od wieków była dla mieszkańców krajów tropiku napojem odświeżającym. Woda kokosowa jest naturalnym napojem izotonicznym, przewyższającym pod względem zawartości elektrolitów potasu dostępne w sprzedaży napoje izotoniczne dla sportowców. Ze względu na swoje właściwości woda kokosowa w krajach tropikalnych zastępuje niekiedy mleko matki, a w skrajnych przypadkach ratuje życie, mając duże podobieństwo do osocza może być – w razie braku krwi konserwowanej – używana jako dożylne uwodnienie płynne.
Woda kokosowa najzdrowsza jest wówczas, gdy jest bezpośrednio wydobywana ze świeżego orzecha kokosowego. Woda kokosowa zbierana jest z młodych owoców palmy kokosowej.
Źródła:
T. Weiss, J. Bor, Żywność funkcjonalna, Białystok 2015, wikipedia.org
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kokos_w%
Serwis ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej, a treść artykułów nie stanowi fachowej porady medycznej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.