Ziarno kakaowca – właściwości surowego kakao | Zdrowa żywność blog

Ziarno kakaowca to jeden z zapomnianych i odkrywanych na nowo darów natury. Jakie są właściwości surowego kakao, czyli ziarna kakaowca? O tym poniżej.

Ziarno kakaowca (znane jako ziarno kakao lub surowe kakao) to nasiona owoców kakaowca – drzewa pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej i Środkowej, obecnie powszechnie uprawianego na terenie Afryki.

Ziarna kakao było niegdyś nazywane “pokarmem bogów” oraz było środkiem płatniczym. Surowe kakao zawiera w sobie ponad 1000 związków chemicznych, które tworzą jeden z najbardziej niezwykłych naturalnych pokarmów człowieka.

Ziarno kakao właściwości

Ziarna kakao cenimy przede wszystkim ze względu na jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ziarno kakaowca zawiera w sobie, między innymi:

  • naturalne antyoksydanty – w sile ponad 3000% większej niż zielona herbata, 2000% większej niż czerwone wino i 1500% większej niż jagody – co czyni surowe kakao najlepszym antyoksydantem na kuli ziemskiej;
  • jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych mikroelementów – zawiera duże ilości magnezu, cynku, chromu, wapnia i żelaza;
  • zawiera witaminy A, B, C i E;
  • zawiera tryptofan, związek organiczny, który nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczony razem z pożywieniem, tryptofan bierze udział w powstawaniu w organizmie człowieka niacyny (witaminy PP, B3) i serotoniny (“hormonu szczęścia”).

Spożywanie ziaren surowego kakao działa na organizm człowieka antyoksydacyjnie, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, hamuje zlepianie się płytek krwi oraz posiada działanie antydepresyjne.

Surowe kakao zaleca się stosować w profilaktyce (chorób nowotworowych, chorób układu krążenia), jako uzupełnienie diety przy nadciśnieniu tętniczym, a także w celu poprawy samopoczucia, zwiększenia witalności organizmy, a także w trakcie, przed i po zwiększonym wysiłku fizycznym lub umysłowym.

Ziarna kakao a czekolada

Większość składników odżywczych jakie zawiera surowe kakao niestety zostaje utracone w czasie obróbki termicznej. Czekolada, także czekolada gorzka, zawierająca dużo większą ilość kakao niż słodka czekolada mleczna,  jest w porównaniu z ziarnami kakao pożywieniem uboższym, ale wciąż może uchodzić za jedzenie mające dobry wpływ na zdrowie człowieka (dowodzą tego choćby badania nad kakao i czekoladą Andrew P. Neilsona z Virginia Polytechnic Institute and State University). Jednak już spożywanie czekolady mlecznej,  w procesie produkcji której utracona jest większość pożytecznych składników ziarna kakaowca, a dodatkowo której spożywanie posiada wiele skutków ubocznych, choćby ze względu na zawartość dużej ilości rafinowanego cukru, nazywanego przez niektórych białą śmiercią z pewnością nie tylko nie jest zdrowe, ale także można z całą stanowczością powiedzieć, że jest niezdrowe.

Na pytanie czy czekolada jest zdrowa należałoby odpowiedzieć, że gorzka, czarna czekolada z dużą zawartością kakao jest bez wątpienia pokarmem, który częściowo przynajmniej uzupełni nasz organizm w pożyteczne składniki zawarte w ziarnach kakao. Ale jeśli chcemy naprawdę z darów jakie może naszemu organizmowi dać “kakaowy pokarm bogów” nie mamy innego wyjścia jak poszukać kakaa w swojej najbardziej naturalnej postaci.

W Polsce w dobrych sklepach ze zdrową żywnością możemy dostać suszone ziarna kakao ok. 15-25 zł za 200-gramowe opakowanie.

Źródła: wikipedia.org | T.Weiss, J.Bor Żywność funkcjonalna | medonet.pl  | zalecanediety.pl

Post Author: Blog Zdrowa Żywność